Massage

Sport/ontspanning

tarief_sport_ontspanning

Lomi Lomi

tarief_lomi_lomi

Hotstone

tarief_hotstone

Sportmassage

“De term sportmassage wordt gebruikt als verzamelnaam voor diverse verrichtingen, die sportmasseurs toepassen op sporters om hen een bestendige of betere sportprestatie te laten leveren of om hen te helpen bij het herstel naar volledige sporthervatting na een blessure.”

Goed, dat is een mooie omschrijving. Wat sportmassage feitelijk doet is het verbeteren van de afvoer van afvalstoffen en vocht, verbeteren van spierherstel waardoor blessures worden voorkomen en de sporter/persoon sneller weer actief kan worden.

Sportmassage is een massage die stevig en meer op de spieren is gericht met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren en daardoor de afvalstoffen sneller uit het spierweefsel af te voeren. Hierdoor verbetert de conditie en zullen blessures sneller herstellen.
Niet alleen voor sporters om voor of na het sporten te ondergaan, maar voor iedereen die wel eens last heeft van bijvoorbeeld een vastzittende nek en/of schouders of gewoon na een drukke werkdag.

Sportmassage’ is eigenlijk veel breder dan het in eerste instantie lijkt.
Een belangrijk onderdeel is de massage zelf, maar bijvoorbeeld ook:

Kortom: een algehele ondersteuning en begeleiding van de sporter door een professionele verzorger.

 

Het doel van Sportmassage kan drieledig zijn:

  • Preparatief (voorbereidend)
  • Preventief (voorkomend)
  • Curatief (genezend)
Vóór het leveren van een prestatie moet het lichaam in de “prestatiestand gebracht worden. Dit doe je door middel van een warming-up. Een sportmassage kan een warming-up niet vervangen, maar er wel een onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer op de juiste spierspanning worden gebracht en beter doorbloed worden. Deels kan dit met behulp van een sportmassage.
Een voorbereidende sportmassage kan door sporters, naast de fysieke voorbereiding, ook gebruikt worden om zich mentaal voor te bereiden op de te leveren sportieve prestatie.
Bewerkstelligen van een betere doorbloeding, een beter functioneren, een betere coördinatie, waardoor de kans op het ontstaan van blessures minder wordt.
Het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Het afvoeren van vermoeidheidsstoffen (melkzuur), hierdoor wordt spierpijn voorkomen of sneller weggewerkt.

 

Tijdstip van de sportmassage:

  • Kort na inspanning
  • Tussen 2 inspanning in
  • Vlak voor een inspanning
Bijvoorbeeld na een training of wedstrijd om vocht en afvalstoffen in de spieren te laten afvoeren. De massage zorgt dan voor minder spierpijn en minder kans op blessures.
Bijvoorbeeld op een rustdag. Dit is een ontspannende massage. Heeft u spierpijn, vermoeide spieren, een stijve nek, een pijnlijke rug, of gevoelige benen? Dit is vaak het gevolg van de inspanning van de vorige dag. Een ontspannende massage kan dan iets voor u zijn. Een massage zorgt voor verlichting en bespoedigt het herstel. Voor sporters kan dat zijn na een training of wedstrijd. Het herstel wordt versneld zodat u zonder spierpijn of vermoeidheid verder kunt.
Bij sportmassage gaat het meestal om de spieren die voor een bepaalde sport het meest belast worden. Sportmassage kan voor een training of wedstrijd gegeven worden waarbij de stimulerende massage zorgt voor een goede doorbloeding en de spieren voorbereidt op de komende prestatie.

 

Bij (opnieuw) beginnende sporters kan de sportmasseur een belangrijke rol spelen bij bv. de opbouw van een goede conditie. Door samen met de sporter een goed gerichte training samen te stellen, wordt de kritische grens niet overschreden.

 

 

Lomi Lomi massage

Lomi Lomi is een holistische massagevorm uit Hawaï met een sterke spirituele grondslag die gecombineerd wordt met specifieke ademhalingsoefeningen en bepaalde rituelen. De methode werd aanvankelijk beoefend door de Kahuna, de oude Sjamanistische geneesheren op Hawaï. Om die reden wordt de methode ook wel Kahuna massage genoemd. In de Huna, een Hawaïaanse filosofie, gaat het voornamelijk om de twee zaken Harmonie en Liefde. Gebrek aan harmonie leidt tot weerstand, wat weer tot blokkades in de energiestroom leidt. De behandeling zorgt ervoor dat de blokkades zich opheffen en heeft daarom een helende werking. Amerikaanse Missionarissen die begin 1800 het eiland bezochten bestempelden de inheemse geneeswijzen echter als heidens en na een periode van politieke onrust werden alle traditionele behandelmethodes en spirituele tradities gedurende lange tijd verboden. LomiLomi is erg populair op Hawaï en wordt momenteel door alle lagen van de bevolking beoefend. Tijdens een LomiLomi-behandeling wordt het hele lichaam gemasseerd met mooie, lange, vloeiende bewegingen over het gehele lichaam, waarbij er met de handen en onderarmen wordt gemasseerd. In sommige gevallen ook met de knieën en voeten en zelfs met stokken, stenen of schelpen. Het lichaam wordt zo min mogelijk toegedekt met handdoeken omdat de bewegingen erg groot en omvattend kunnen zijn.

 

Het effect:

De Lomi Lomi massage herstelt de levenskracht en heeft een stimulerende werking op de spieren, het zenuwstelsel, de zintuigen, de bloedsomloop en de organen. Daarnaast verbetert de massage de toevoer van zuurstof, de stofwisseling en afvoer van de afvalstoffen. Na de Lomi Lomi massage voel je je als herboren.

 

Techniek:

Lomi Lomi massage is een rustige ritmische massage, die gericht is op ontspanning en genezing. Het is een volledige lichaamsbehandeling die uitgevoerd wordt met mooie, lange, vloeiende bewegingen over de volledige lengte van het lichaam, waarbij voornamelijk met de onderarmen wordt gemasseerd. De bewegingen kunnen vergeleken worden met de golven van de oceaan, die energieblokkades opheffen, spanning in het lichaam wegspoelen en de natuurlijke energiestroom in het lichaam stimuleren. Het lijkt bijna een soort dans. Er wordt gebruik gemaakt van technieken die vergelijkbaar zijn met die van de acupressuur ook de technieken drukken, kneden en wrijven worden gebruikt. De nadruk van de behandeling ligt op ontspanning en het wegnemen van angsten, ergernissen en andere negatieve emoties, waardoor wordt voorkomen dat die emoties ziektes kunnen veroorzaken. Het lichaam wordt rustig en komt in het eigen harmonische, natuurlijke ritme.

 

 

Hotstone massage

Het masseren met hete stenen is al eeuwenoud. Al zolang de mens op aarde is worden stenen gebruikt voor gereedschap en hulpmiddelen. Zo werden stenen bijvoorbeeld gebruikt ter verwarming bij koude nachten. Men plaatste de stenen eerst in het vuur, waarna ze als verwarming dienden onder een deken van huiden of bladeren. Langzaam aan werden de warme stenen over de gehele wereld voor diverse doeleinden steeds vaker toegepast. De Grieken en Romeinen gebruikten in de badhuizen stenen om elkaar mee te masseren, omdat spierpijn, ongemakken en kwetsuren hierdoor afnamen. Ook werd deze massage gebruikt bij de Inca’s, indianen, Maöries en vele andere culturen. Ze gebruikten warme stenen bij diverse rituelen, afhankelijk van de cultuur. In de oosterse cultuur werden warme stenen gebruikt om ziekten en aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Hier werden de stenen onder andere op de acupunctuurpunten geplaatst en over de meridianen gestreken. Een hotstonemassage wordt ook wel Lavastone, Yoastone of LaStone genoemd. Het is een lichaamsbehandeling vanuit de gedachtegang ‘Ziel, lichaam en geest zijn één’.

 

Het effect:

Door de combinatie van warmte en beweging, dit wordt thermodynamica genoemd, kan de masseur dieper in het spierweefsel komen, waardoor de massage of behandeling effectiever is. Een hotstonemassage zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf hersteld, het helpt afvalstoffen af te voeren, draagt bij aan het ontgiften van het lichaam, stimuleert de organen en kan het lichaam meer in balans brengen. Hotstonemassage is goed bij spierpijn, spierverstuikingen en spierspanningen. Het helpt bij een verminderde bloedcirculatie, bij rugklachten, artritis, reuma, fibromvalgie en menstruatiepijn. Door de ontspannende werking helpt het bij stress en angstgevoelens, maar let op, het werkt niet bij een burn-out. *Let op: dit geldt niet voor alle vormen van reuma, neem contact op met een arts of therapeut voor een advies.

 

Techniek:

De hotstonemassage wordt gegeven met mooi door de natuur afgeronde vulkanische stenen. Ze hebben meestal een temperatuur van tussen de 45 °C en 50 °C. Door de warmte van de stenen werkt een hotstonemassage dieper door dan een gewone massage. Deze massage wordt niet alleen met de stenen gegeven, maar zijn de stenen een verlengstuk van of een aanvulling op de handen van de masseur. Deze massagetechniek kan worden gecombineerd met andere behandelingen, namelijk ontspanningsmassage, sportmassage, pedicure of manicure, schoonheidsbehandeling, kuur, spa, sauna, stoelmassage, shiatsu, lomi lomi of bij natuurgeneeskundige en klachtgerichte behandelingen. Maar meestal wordt de hotstonemassage op de volgende manier uitgevoerd. Eerst wordt er een aantal stenen op en naast je neergelegd. Deze stenen zorgen ervoor dat het lichaam aan de warmte kan wennen en zorgen voor ontspanning. Vervolgens wordt het lichaam ingemasseerd met olie om de stenen goed over de huid te laten glijden. De massage bestaat voornamelijk uit lange rustige en cirkelvormige strijkingen.

 

Waarschuwing:

Als het buiten boven de 25 °C is, kan je beter geen hotstonemassage ondergaan. Je lichaam kan namelijk bij zo’n temperatuur niet genoeg afkoelen. Verder is deze massagevorm niet geschikt als je koorts of spataderen hebt. Ook niet bij kanker, omdat het de lymfestroom activeert. Bij andere aandoeningen zoals hartklachten, bloeddrukproblemen, suikerziekte en zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn, je kan dan het beste eerst overleggen met een specialist.

 

Massage opleiding

Kollaart opleidingen & groothandel
html5kollaarttop

Massage diploma

ACE
logo

Inschrijven